oktober 15, 2018 | Brand Awareness Instagram Marketing

5 redenen waarom je nóóit nep-volgers moet kopen!

Author

Sem

 

1. Neppe volgers engagen niet met je accounts

Geloof nóóit maar dan ook nóóit dat je met gekochte volgers enige engagement koopt van Instagram followers. Vaak zijn de profielen die je koopt helemaal niet echt, maar zijn het neppe bot accounts. Ze hebben rare gebruikersnamen, volgen ontzettend veel mensen en er staan maar weinig foto’s op. De beste engagement waar je op kan hopen is een automatische comment met ‘nice post’ op je foto. Dit is belangrijke informatie, want echt íedere potentiële klant of bedrijf zal dit opvallen en dus geen zaken meer met je willen doen.

Als je gezien wilt worden als een influencer, dan zal je ook je volgers gedrag moeten beïnvloeden. Als je volgers niet met je engagen, dan beïnvloed je ze niet en ben je dus óók geen echte ‘influencer’.

Hetzelfde geldt voor accounts van bedrijven. Mensen liken en reageren misschien minder, maar je wilt wel graag dat je volgers je foto’s zien. Gekochte volgers zien geen enkele post.

Zoals ik net al zei zijn er een aantal typische signalen van een nep account. Je ziet dat ze zelf veel mensen volgen, weinig volgers hebben, weinig foto’s hebben geupload en ook vaak rare namen hebben. Daarnaast hebben ze vaak weinig of geen engagement op hun foto óf juist extreem veel. Ook zie je vaak cijfers in hun namen staan én hebben ze rare, niet Nederlandse namen.

Natuurlijk is het niet altijd zo makkelijk! Er zijn tegenwoordig ook veel accounts waar je niet aan ziet dat ze nepvolgers hebben. Grote bedrijven die veel samenwerken met influencers hebben daar iets op gevonden. Zij werken met een software waarmee ze íedere influencer met wie ze samenwerken kunnen screenen. Zo kunnen ze zien of je nepvolgers hebt en zo ja, hoeveel! Bedrijven vertellen niet dat ze werken met zo’n software en voor je het weet is je reputatie dus verpest.

2. Het valt op dat je engagement niet klopt met de hoeveelheid volgers

Vooral bedrijven met een beginnend account op Instagram weten niet goed hoe ze moeten groeien. Om een ‘basis’ te hebben denken ze dan dat het slim is om bijvoorbeeld 1000 volgers te kopen. Wij raden dit ten zeerste af. Het probleem met deze volgers is dus dat ze niet engagen en daarom heb je dus extreem weinig likes op je foto’s in verhouding tot je volgers.

Instagram accounts hebben eigenlijk allemaal relatief hetzelfde engagement patroon. Markely analyseerde de accounts van 2 miljoen influencers en ontdekte het volgende:

  • Accounts van < 1000 volgers hebben een gemiddeld engagement van ongeveer 8%
  • Accounts van 1000 tot 10.000 volgers hebben een gemiddeld engagement van ongeveer 4%
  • Accounts van 10.000 tot 100.000 volgers hebben een gemiddeld engagement van ongeveer 2.4%
  • Accounts met 100.000 tot 1.000.0000 volgers hebben een gemiddeld engagement van ongeveer 1.8%
  • Accounts met 1.000.0000 of meer volgers hebben een gemiddeld engagement van ongeveer 1.7%

Met deze wetenschap is het dus handig om te kijken of jouw profiel óf het profiel van degene met wie je wilt samenwerken ongeveer op hetzelfde level zit.

3. Instagram herkent gekochte volgers en geeft hier hoge straffen voor

Instagram is constant aan het jagen op zowel fake accounts als accounts met fake volgers. Als Instagram er achter komt dat jij je volgers koopt, dan wordt je heel hard gestraft. Sowieso zal je account organisch veel minder mensen bereiken waardoor je account al door steeds minder mensen wordt gezien maar ook zullen zij er voor zorgen dat dit bereik nóg lager wordt dan het al is. Hoe minder bereik, betekend hoe slechter het gaat! Door het nieuwe algoritme zal je in een neerwaartse spiraal terecht komen en zal je account uiteindelijk door bijna niemand meer gezien worden.

4. Gekochte volgers nemen spam met zich mee

Hoewel veel van je gekochte volgers volledig nep zijn, zijn andere aantrekkingskrachten voor spam. Door deze nepvolgers te kopen, open je je account voor honderden misschien wel duizenden spamberichten, spamvolgers of spamlikes. Dit houdt in dat: nadat je jouw nep likes hebt gekocht nog tientallen misschien wel honderden nep volgers en likes binnenkrijgt. Hierdoor heb je je account totaal niet meer in de hand. Mocht je bij het kopen van nep volgers je mailadres hebben afgegeven dan kan het ook nog zo zijn dat de spam via je mail wordt verspreid.

5. Je reputatie staat op het spel

Wij begrijpen dat het moeilijk is om een goede hoeveelheid volgers op te bouwen. Het kost veel tijd en je wordt er soms echt moedeloos van. Je aantal volgers gaat maar niet omhoog en je hebt geen idee hoe nu verder. De beste uitweg lijkt dan tóch het kopen van volgers. Wees slim en doe het niet! Nepvolgers kopen lijkt misschien een uitweg, maar als iemand er achter komt is je hele geloofwaardigheid verdwenen.

Als bedrijf vertrouwen je klanten je niet meer en als influencer wil er niemand meer met je samenwerken.

Je verdiensten kunnen op die manier achteruit gaan en er zijn zelfs voorbeelden van bedrijven en personen die daardoor failliet zijn geraakt.

Als je het budget hebt om volgers te kopen dan kan je dit beter investeren in andere manieren om je account te laten groeien. Bijvoorbeeld door acties uit te voeren vanuit jouw account. Zo geef je andere Instagrammers een vriendelijke tik op de schouders waarna je die persoon verteld dat ze je account even moeten komen bekijken. Dit werkt vooral door alléén je doelgroep te targetten én dit op grote schaal uit te voeren. Weet je niet hoe dit werkt? Dan helpen wij, van SocialGroei, jou daar graag bij!

Bonus Tip: Download on gratis eBook en leer hoe je echte volgers groeit op Instagram
5 redenen waarom je nóóit nep-volgers moet kopen!